W kuchni korzysta się obecnie z wielu rodzajów past. Dużą popularność w ostatnim czasie zyskały m.in. pasty: migdałowe, sezamowe, pasty kokosowe i pistacjowe. Warto pochylić się nad tym, jak można je wykorzystać w swoich mieszkaniach i jakie potrawy oraz przekąski uda się z nich stworzyć.
Pyszne ciasto
Wspomniane wyżej pasty mogą być składnikiem pysznego ciasta. Serwuje się je na co dzień lub na specjalne okazje. Najciekawszym rozwiązaniem dla domowników będzie ciasto migdałowe z pastą sezamową i pistacjową oraz odrobiną limonki.
Smakowite kanapki
Pasty mogą sprawdzić się w przypadku kanapek. Spożywa się je na śniadanie, drugie śniadanie lub na podwieczorek. Wystarczy posmarować nimi kawałek pieczywa i dodać ulubione dodatki, np. pomidora, świeżego ogórka czy też sałatę.
Oryginalne naleśniki
Zwolenników naleśników na słodko oraz słono jest coraz więcej. Wraz z pastą pistacjową, migdałową, tahini lub kokosową można je przygotować w oryginalny sposób. Zasmakuje to nie tylko dorosłym, ale też młodzieży i dzieciom. Naleśniki stają się nie tylko bardzo pyszne, ale też pożywne. Przy okazji dostarcza się do organizmu niezbędne składniki odżywcze i minerały.
Wyjątkowe owsianki
Fanów owsianek w dzisiejszych czasach nie brakuje. To odpowiednia propozycja dla propagatorów zdrowego żywienia oraz sportowców i aktywnych fizycznie osób. Owsiankę można urozmaicić dodając do niej wybrany typ pasty, zgodnie ze swoimi kulinarnymi preferencjami. Tak przygotowana owsianka pozwala na kontrolowanie masy ciała, a dodatkowo usprawnia pracę jelit i przyspiesza metabolizm.
Domowe lody
W okresie letnim domowe lody potrafią zdziałać cuda. Ich przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne i skomplikowane. Wystarczy zdecydować się na ulubiony smak oraz dobrać do lodów odpowiednie dodatki, np. pastę pistacjową lub pastę kokosową. To pyszny deser dla całej rodziny oraz zaproszonych gości. Pasty doskonale łączą się m.in. ze świeżymi owocami (banan, gruszka) oraz cytryną. Ostateczna decyzja należy do domowników.